– Ridsport och hästar engagerar många av våra kunder och därför vill vi hjälpa dem med tips om vad man ska tänka på i samband med hästtransporter. Mina viktigaste råd är att sätta sig in i körkortsregler samt ha koll på viktuppgifter för både dragbil och hästtransport, säger Anders Ydenius.
Körkortsbehörigheten är ett kapitel för sig och kan vara snårigt värre. Många känner inte till att det är släpets och bilens totaltvikt som bestämmer körkortsbehörighet.
– Det räcker inte alltid med med B-behörighet om man kör en väldigt tung hästtransport. Och om man stoppas med fel körkortsbehörighet gör man sig skyldig till olovlig körning, säger Anders Ydenius.
Förutom körkortsbehörigheten sätter dessutom dragfordonet begränsningar för hur tungt släp som får dras. Bilens dragvikt kan variera stort beroende på vilken motor som finns.
De minsta bensinversionerna kan ha en släpvagnsvikt som är hälften mot en större dieselmotor. Flera elhybrider har relativt låga släpvagnsvikter eller tillåts inte alls dra släp.
LÄS OCKSÅ: Bilisten alltid ansvarig vid hästolycka
Lista över dragbilar finns på Folksam
Folksam har gjort en lista över dragbilar. Den finns på www.folksam/se/hasttransport
– De 131 bilar som finns med på vår lista över dragbilar är de som tillåts dra släp samt klarar kraven för Bra val från Folksams rapport ”Hur säker är bilen 2015”, säger Anders Ydenius, och betonar dessa två saker speciellt:
– Fordonets dragvikt måste minst vara det släpet och lasten väger tillsammans i bruttovikt.
– Din körkortsbehörighet måste gälla för fordonskombinationen. Transportstyrelsens ”Släpvagnskalkylator ger dig direkt besked om du är behörig för en viss fordonskombination och om bilen är godkänd att dra släpet.