Det är inte olagligt att köra omkring med odubbade vinterdäck året om. Men många tror att de här vinterdäcken är året runt-däck, och bryr sig därför inte om att byta till sommardäck när temperaturerna stiger. Resultatet är att en halv miljon bilar i Sverige rullar med fel däck.
”Oroväckande”
Året runt-däck är inte en kategori däck som marknadsförs i Sverige, och anledningen är vårt klimat som växlar mellan iskyla och sommarvärme.
Bland alla Sveriges bilister är det 89 procent som kör med sommardäck på sommaren. Bland yngre förare upp till 29 år är det bara 80 procent som bytt till sommardäck. 13 procent menar att de kör på ”Helårsdäck” men det är också 6 procent av de tillfrågade i denna åldersgrupp som inte vet vad de kör på för däck och då är det främst kvinnorna som är osäkra.
– Det är oroväckande att en så stor andel av den svenska befolkningen anser att de kör på en kategori av däck som i dag inte finns i Sverige. Frågan man ställer sig är om denna andel då är dubbfria vinterdäck som i sig inte är olagliga att köra på under sommaren, säger Marcus Karlsson, miljö- och trafiksäkerhetsansvarig på Michelin i Norden.
LÄS MER: Så byter du däck själv på rätt sätt
Direkt livsfarligt
Att köra med odubbade vinterdäck på sommaren kan vara direkt livsfarligt, visar forskning från Statens väg- och forskningsinstitut, VTI.
I en jämförelse med fem odubbade nordiska vinterdäck blev bromssträckan 15-20 procent längre jämfört med ett sommardäck. Allra sämst grepp har vinterdäcken på våt vägbana. I ett undanmanöverprov var maxhastigheten 83 kilometer i timmen med sommardäck, jämfört med 72 kilometer i timmen med vinterdäcken. Studier av dödsolyckor indikerar också att odubbade vinterdäck är överrepresenterade i olycksstatistiken.
LÄS MER: Sommardäck – farligt att behålla vinterdäck
Jämför man siffrorna i Norden så är finnarna bäst på att använda rätt däck, där har hela 95 procent bytt till sommardäck. I Norge är det 91 procent och i Danmark 80 procent. Siffran i Danmark är kanske inte lika anmärkningsvärd då det i dag inte finns någon däckslagstiftning där.