Det var ifjol höstas som skandalen uppdagades. Enligt amerikanska myndigheter hade Volkswagen manipulerat mjukvara för att ge sken av att dieselavgaserna var renare än vad de egentligen var.
Dieselbilarna kände av när de utsattes för tester och aktiverade då utsläppsminskande funktioner för att klara sig under gränsvärdena för tillåtna utsläpp. Under normal körning stängdes utsläppskontrollen av.
I september erkände i fjol erkände Volkswagen fusket.
LÄS MER: Hon ska utreda dieselskandalen åt EU
Bilägare i USA kompenseras
Den större delen av summan på 125 miljarder kronor, som nu Volkswagen lovar att betala, ska gå till att köpa tillbaka 475 000 påverkade bilar från Volkswagens amerikanska kunder.
Varje ägare i USA av dessa påverkade bilar kommer dessutom att kompenseras med mellan 43 350 kronor och 85 000 kronor genom avsättningar till kompensationsfonder, enligt tidningen New York Times.
Volkswagen ska även betala 23 miljarder kronor i böter till det amerikanska miljöskyddsverket och ska investera 17 miljarder kronor i teknik för rena utsläpp. Enligt ett pressmeddelande från Volkswagen så ingår dessas summor i totalsumman på 125 miljarder kronor.
– Vi tar vårt ansvar att ställa saker till rätta på stort allvar och anser att dessa avtal är ett viktigt steg framåt, säger Matthias Müller, VD för Volkswagen AG, i ett pressmeddelande.
– Vi uppskattar det konstruktiva engagemanget från alla parter, och är mycket tacksamma för våra kunders fortsatta tålamod i förlikningsprocessen. Vi vet att vi fortfarande har en hel del arbete kvar för att få tillbaka det amerikanska folkets förtroende.
LÄS MER: VW:s åtgärdsplan – så ska de klara krisen
Andra uppgörelsen dröjer
Volkswagen har ännu inte nått en överenskommelse med de amerikanska myndigheterna gällande återköp av de 85 000 bilar med 3.0-litersmotorer av märken som Audi, Porsche och Volkswagen som har mindre utsläpp än de bilar som uppgörelsen gäller – med 2,0-litersmotorer.
En sådan uppgörelse väntas dröja ett par månader.
När det gäller läget i Sverige för Volkswagen i skuggan av Dieselgate kom skarp kritik från intresseorganisationen Motormännen i början av denna vecka.
Motormännen menade att Volkswagen agerar för långsamt för att kompensera de berörda svenska kunderna. Organisationen hänvisade till uppgiften från Transportstyrelsen om att endast 0,2 procent av fordonen, som berörts av Dieselgate i Sverige, har åtgärdats.
Det tillbakavisades av representanter för Volkswagen.
– Vi är väldigt glada över att vi kommit i gång med åtgärderna och vi följer precis den plan som ät fastlagd tillsammans med den svenska Transportstyrelsen, det vill säga att vi erbjuder bilägarna möjligheten att uppdatera sina bilar i samband med ordinarie service när de själva vill så att det ska vara flexibelt, sa Volkswagens informationschef i Sverige, Marcus Thomasfolk, till Allt om bilar.