EU ska ha känt till VW:s miljöfusk sedan 2010

Den tyska tidningen har kommit över interna dokument från EU-kommissionen.

Där framgår det att de hade kännedom om skandalen redan 2010. Två år senare hade kommissionen möte med andra medlemsländer i EU, där de diskuterade och granskade manipuleringen av utsläppsvärdena.

Men de misstänkta utsläppsvärdena var uppe på tapeten redan i mitten av 2000-talet.

 LÄS MER: Nykterhetskontroller minskar avsevärt

Tester gjordes 2007

Der Spiegel skriver att experter från EU-kommissionen hade upptäckt något märkligt: luftkvalitén förbättrades betydligt långsammare än vad de förutspått med tanke på de nya och hårdare reglerna för avgasutsläpp.

EU gav JRC, deras gemensamma forskningscentrum, i uppgift att mäta riktiga värden i normala körförhållanden och jämföra med testerna från laboratoriet.

Dessa tester gjordes redan 2007 och visade på en stor skillnad i utsläpp av kväveoxider mellan deras tester och testerna i laboratorier.

Ett år senare, 2008, så publicerades de första resultaten i en vetenskaplig tidsskrift som senare gavs till EU-kommissionen, skriver Der Spiegel.

Nådde en uppgörelse

Det var i höstas förra året som utsläppsskandalen, som även går under namnet Dieselgate, briserade.

Amerikanska myndigheter menade att Volkswagen hade manipulerat mjukvara för att ge sken av att avgaserna var renare än vad de egentligen var.

Tidigare i år gick Volkswagen med på en uppgörelse som kommer att kosta dem 14,7 miljarder dollar, eller drygt 125 miljarder kronor.

Den större delen av pengarna går till att köpa tillbaka påverkade bilar från konsumenter.

 Dags för ny bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar