Chockhöjningen av bensinskatten

Det låter bra med 700 miljoner till miljöbilspremier under 2017. Men i praktiken är det ett underbetyg till regeringens målsättning att införa ett bonus-malus-system som skulle ta hand om kostnaden för premien.

Tanken var att miljöovännerna i bilparken skulle betala premien till de miljövänligaste bilarna. Men ni vet vad som hände med bonus-malus: regeringens undermåliga utredning sågades av alla – vänner och ovänner – och regeringen behöver under 2017 se över det nya systemet ordentligt.

Tidigast den 1 januari 2018 kan vi ha ett system på plats som inte kostar samhället några 700 miljoner att hålla under armarna – ett system som i bästa fall är självfinansierande. Skitiga dieselbilar får betala skattelättnader för rena elbilar.

Sen kan jag förstå att det finns åsikter om regeringens indexhöjning av bränsleskatten. Det är ett sätt att smyga med höjningarna eller i alla fall att inte skylta med dem. Det skulle vara bättre med en ökad tydlighet i bränsleskattefrågan och att riksdagen kan säga bu eller bä inför varje budgetförslag.

Skatten på fossilt bränsle kommer troligen också att bli en stor fråga under valåret 2018. För även om ett bonus-malus-system är på plats så kommer de olika politiska partierna att vilja skruva på det åt olika håll.

I min podd-intervju med Fores Mattias Goldmann diskuterar vi bränsleskattefrågan och enligt Goldmann behövs ett bonus-malus-system för fordonsskatten för att hjälpa till att ställa om till fossilfritt även på den svenska landsbygden.

Goldmann menar också att det inte är en framkomlig väg att ständigt höja skatten på bränslen som är på väg bort – bensin och diesel. Vi måste hitta andra sätt att få in pengarna och andra styrmedel för att nå en så ren trafikmiljö som möjligt.

Det kommer att bli intressant att följa hur regeringen ska tackla det faktum att helst fler skattekronor ska plockas in från en minskande fossilfordonsflotta.

Regeringen har också en utmaning i att få ihop glesbygdens behov av bil med skatteuttaget vid pumpen.

Bilbranschorganisationen BilSweden anser att regeringen för ensidigt satsar på järnvägen på bekostnad av vägnätet medan Goldmann gör analysen att de mesta av pengarna ska delas ut efter valet, om nu regeringen för väljarnas fortsatta förtroende.

Lämna ett svar