Tekniken som ska göra bilar förarlösa

Projektet är ett samarbete mellan Interactive Institute Swedish ICT, Viktoria Swedish ICT, AstaZero, Autoliv, Högskolan i Halmstad, Semcon, SAFER, Viscando, Volvo Cars och Volvo Trucks.

Syftet med projektet är att ta fram ett system för att skapa tillit hos fotgängare till fordon, som framförs utan en aktiv förare.

Ett av företagen i projektet, Interactive Institute, ska nu testa hur fotgängare i trafiken reagerar i möten med förarlösa fordon. Det finns många situationer som kan bli avlästa fel.

Vid ett övergångsställe kan exempelvis en gångtrafikant söka ögonkontakt med en förare för att få veta om bilen kommer att stanna. Men finns det ingen aktiv förare riskerar det att uppstå en osäkerhet om bilen kommer att stanna eller inte.

Interactive Institute har sedan 2013 arbetat med att ta fram gränssnitt, som via display, stödjer kommunikation mellan automatiserade fordon och människor i trafiken. Gränssnitten syftar till att uttrycka hur fordonet närmast kommer att bete sig, till exempel om det tänker stanna när en fotgängare vill gå över vägen på ett övergångsställe.

– Med förarlösa fordon finns det inte längre en naturlig kommunikation mellan förare och fotgängare. Den saknaden måste på något sätt ersättas. Genom att utveckla ett gränssnitt som kommunicerar med sin omgivning kan vi ersätta subtila signaler som gester och ögonkontakt, som trafikanter normalt använder, säger Anna Sirkka, ansvarig för Interactive Institutes verksamhet i Piteå.

Placeringen av gränssnittet är, enligt forskningsledaren Johan Fagerlönn, viktigt.

Människor har under lång tid lärt sig att rikta blicken mot vindrutan när de ser ett fordon. Därför har valet av ljussignalernas placering blivit i vindrutans övre del – just för att den är den del av på fordonet dit det är naturligast att rikta blicken för fotgängare.

Den placeringen för det också möjligt att ha ett signalsystem som fungerar oavsett bilmärke få det inte inkräktar på fordonets design i övrigt.

Olika bredd på ljussignalen betyder olika saker. Exempelvis innebär ett långt utdragen ljussignal ”Jag står still” medan en halvlångt utdragen ljussignal innebär ”Jag är på väg att köra igen”.

Prototypen ska nu testas. Under nästa vecka ska förarlösa fordon rulla på en testbana hos AstaZero i Borås. Där kommer testpersoner att utsättas för möten med dessa fordon. Testerna kommer att ske i en verklighetslik omgivning med stadsmiljö.

– Testerna som nu ska utföras på AstaZero kommer att ge oss en bättre förståelse för hur gränssnittet skulle fungera i olika typer av trafiksituationer och möten med självkörande fordon, säger Johan Fagerlönn.

Byta till modernare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar