Förr motarbetades elbilstillverkare. Faktum är ju att de i princip kördes över av de stora biltillverkarna, i vissa fall köptes elbilsentreprenörerna upp och lades ner.
Men nu finns det elbilar i framtidsplanerna hos alla fordonstillverkare. Varför? Det är den marknaden som gäller – det är den marknaden som är miljövänlig och därmed säljmässig. Men även elbilarna kommer ställa till det för Moder Jord, enligt Veckans affärer.
Problemet är grundämnet litium. Det är huvudkomponenten i batterierna som driver och ska driva bilbatterierna – och det är ett ämne som redan nu används till mobiler och datorer.
”Världens nästa Saudiarabien”
Litium finns i Tibet och Aiustralien – men framför allt i Sydamerika. Och hälften av världens alla kända litiumtillgångar finns den gigantiska saltöknen Salar De Uyuni i södra Bolivia.
”Världen nästa Saudiarabien” kallas öknen, enligt Veckans affärer.
Totalt beräknas världens samlade litiumtillgångar uppgå till 11 miljoner ton och när det mesta ska brytas i Bolivia kommer det leda till en miljökatastrof av ofantlig storlek. Arbetsförhållandena är redan hemska och allt vatten (det finns redan rätt lite i en öken) kommer försvinna eller förorenas.
Dessutom så kräver litiumutvinning en torkningsprocess med hjälp av solen – och den tar 18 månader. Och när allt mer litium behövs till den växande elbilsmarknaden kommer inga tillverkare hinna vänta 18 månader, vilket innebär nya torkningsmetoder som med största säkerhet innefattar förbränning av fossila bränslen…
Krävs andra ämnen
Problemen är dock inte slut där. För att tillverka ett modernt bilbatteri krävs också andra ämnen – kobolt, nickel och mangan. Kobolt finns det mest av i Kongo-Kinshasa, ett krigsområde.
Och hur är det med elen som får batterierna att fungera och bilarna att rulla? Där står fossila bränslen för en stor del av elproduktionen. I statliga Vattenfall är siffran 52 procent och globalt är den ännu större.
Att fossila bränslen i bilar ställer till med mycket problem är ställt utom allt tvivel. Men även elbilar har alltså sina utmaningar.