Under 2013 började den stora krockkudde-skandalen att rullas upp. Sedan dess har uppemot 100 miljoner bilar med krockkuddar från Takata återkallats. Ledningen har erkänt att deras krockkuddar haft stora brister – och kan vara livsfarliga – efter slarv och snålhet i tillverkningen.
På grund av felaktigheterna i Takatas krockkuddar har hittills 17 personer omkommit och över 100 personer skadats. Skadorna har ofta uppkommit genom att krockkuddarna vid kollisioner spridit metallsplitter i fordonen.
Myndigheter i många olika länder har beordrat återkallanden av Takatas krockkuddar. Det handlar om närmare 100 miljoner fordon från ett 15-tal bilmärken, bland dem Toyota, BMW, Volkswagen och Honda, på vilka krockkuddarna måste bytas ut.
Autoliv kan kontrollera mer än halva marknaden
Det bedöms som omöjligt för Takata både att betala för sig och att återupprätta sitt skamfilade rykte. Därav försäljningen.
Köparen kommer inte att behöva betala mer än en mycket liten summa för Takata. Däremot måste köparen räkna med dryga utgifter för att ersätta de felaktiga krockkuddarna och betala stämningskostnader.
Enligt sajten Autonews bedöms Autoliv och Key Safety Systems ha de bästa kunskaperna samt även kapaciteten att tillverka reservdelar till Takatas krockkuddar och dessutom kunna sänka kostnader och höja kvalitén.
Den svenska krockkuddetillverkaren Autoliv, med bas i Vårgårda, är redan idag världens största krockkuddetillverkare. Ifall Autoliv får köpa Takata – den enda konkurrenten är kinesiska Key Safety Systems – skulle det svenska bolaget alltså bli mycket dominerande på krockkuddetillverkning i världen.
Autoliv skulle då kontrollera över 50 procent av världsmarknaden för krockkuddar, vilket skulle kunna komma att innebära problem med konkurrensmyndigheterna.