Så får du ersättning för parkeringsskadan

Du hittar en stor buckla på din parkerade bil. Föraren som orsakade parkeringsskadan har gjort en klassisk smitning och syns inte till. Tyvärr är det här inget ovanligt. Oavsett om du har en helförsäkring eller inte kan det bli en dyr kostnad.

Då är det tur att trafikförsäkringsföreningen, TFF, finns och kan ge dig ersättning. Men det är inte givet att du får hjälp – det krävs bevis.

– Det är ganska knepigt att kunna bevisa att skadan orsakats av ett okänt fordon vid just det tillfället och på den platsen. Trafikförsäkringsföreningen kan gärna tro att den buckla man hävdar är en parkeringsskada kommit till på annat sätt, säger Peter Stark på Konsumenternas försäkringsbyrå.

 

Fakta: Vad är en parkeringsskada?

• Din bil ska ha skadats när du lämnat den obevakad.

• För att få ersättning från TFF krävs också att skadan orsakats av ett okänt, försäkringspliktigt fordon.
    • Om bilen exempelvis fått repor av en kundvagn eller cykel räknas det inte som parkeringsskada, inte heller om bilen blivit utsatt för skadegörelse.
Källa: Trafikförsäkringsföreningen

Bevisen som krävs

Att bevisa att skadan uppkommit av ett okänt fordon är som sagt inte lätt. Enbart bilägarens egna uppgifter anses inte som tillräckliga bevis, i de flesta fall måste uppgifterna kunna stödjas av vittnen, som antingen såg när skadan inträffade eller som kan intyga att bilen var oskadad när den parkerades.

Trafikförsäkringsföreningen har listat ett antal punkter som påverkar deras bedömning.

• Att skadans utseende tyder på att den orsakats av ett annat motorfordon.

• Att bilägaren kan beskriva var och när bilen stod parkerad och hur det skadats.

• Om du har ett vittne som kan intyga att det fanns glassplitter eller andra delar från det okända fordonet på platsen stärker det din bevisning ytterligare.

 

 Fakta: Vad är trafikförsäkringsföreningen (TFF)

• TFF är ett samarbetsorgan för trafikförsäkringsbolag i Sverige.
    • TFF ger ersättning till de personer som blivit skadade eller fått något förstört av ett okänt, oförsäkrat eller utländskt fordon.
    • 229 miljoner kronor, så mycket betalde TFF ut i ersättning för parkeringsskador under förra året. Antalet godkända skador har sjunkit men i stället har medelkostnaden för skadorna ökat.
Källa: Trafikförsäkringsföreningen 

LÄS OCKSÅ: Så försäkrar du bilen rätt – och billigast

Inga vittnen till parkeringsskadan

Trafikförsäkringsföreningen kräver att man kan bevisa att det är ”klart mera sannolikt” att skadan man fått verkligen är en parkeringsskada. Det bästa är om man har vittnen men i vissa fall kan det gå att få ersättning även utan det.

– Ibland ser man klart och tydligt bara av skadans utseende att det här är orsakat av ett annat fordon och en ersättningsbar skada. Dörruppslag ger exempelvis väldigt tydliga skador, säger Thomas Stenqvist, skadechef på TFF.

För att förbättra dina chanser att få ersättning är det bra om skadan upptäcks på plats innan du flyttar bilen. Om det har gått flera dagar och du sen ser en buckla blir det så klart inte lika lätt att bevisa att det är en parkeringsskada. Ett tips är att försöka göra det till en vana att gå ett varv runt bilen innan du kör i väg från en parkering.

Polisanmäl parkeringsskadan

För att kunna kräva ersättning från TFF ska parkeringsskadan polisanmälas. Polisen uppmaning är att göra det så fort som möjligt, antingen via 11414 eller på webben.

 

Fakta: Så här gör du om du upptäcker en parkeringsskada

• Undersök platsen runt din bil och säkra så mycket bevis du kan, ta din kamera till hjälp. Finns det hjulspår? Glassplitter eller andra delar på marken, antingen från din bil eller från det okända fordon som orsakat skadan?
    • Finns det folk på platsen? Fråga om de sett eller hört något och ta i så fall deras kontaktuppgifter.
    • Finns inga vittnen kan du be en förbipasserande att intyga att bilen står på parkeringen och är skadad.
    • Fotografera skadan och omgivningarna så att TFF kan se hur din bil stått parkerad. Ta bilder från flera olika vinklar för att det ska bli så tydligt som möjligt.
    • Ring polisen och gör en polisanmälan.
    • Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag, dom tar i sin tur kontakt med TFF.

Självrisk vid parkeringsskada

Om du har en vagnskadeförsäkring och råkar ut för en parkeringsskada täcker din egen försäkring skadorna – men oftast är det en ganska saftig självrisk och den kan du få ersättning för. Om du saknar vagnskadeförsäkring får du förlita dig helt på TFF för att få ut någon ersättning alls för skadan. TFF:s självrisk vid parkeringsskador är drygt 2 200 kronor.   

Varning: Här är försäkringsmissarna som kan stå dig dyrt

Lämna ett svar