Trafikpolisen har det inte så lätt. Ofta gnäller vi på dem för att de jagar fortkörare på motorvägar, för att de korkar igen trafiken med till synes onödiga kontroller eller när de får för sig att beivra trafikbeteende som beror på situationen mer än på farliga förare.
Men när jag läser om deras insats mot lätta lastbilar vid Årsta partihallar utanför Stockholm blir jag glad. De åkte dit och bestämde sig för att väga sex utvalda lastbilar. Alla sex hade kraftig övervikt, i ett fall så mycket som 485 procent mer än tillåtet.
Polisen berättade om det här på sin egen sida på Facebook och lovade att de skulle komma tillbaka.
Sagt och gjort.
Och sex lastbilar till åkte fast – alla med, igen, kraftig övervikt. Även den här gången var rekordet 485 procent av den tillåtna vikten.
Det kan väl inte sägas tydligare.
Det kan väl inte bli tydligare att det här är ett allvarligt problem.
En del av bilarna fick inte lasta mer än 500 kilo
Lätta lastbilar får köras med b-körkort om totaltvikten inte överstiger 3,5 ton. Vill du köra med tyngre last, så att totalvikten kliver över 3,5 ton, behöver du en lastbil som klarar det och ett c-körkort. Undantaget är om du tagit ditt körkort före den 1 juli 1996 och inte haft det indraget, eller om du har en så kallad C1-behörighet. C1 infördes som en eu-anpassning den 19 januari 2013.
Vi kan egentligen lämna de exakta reglerna till polisen. Saken är den att många förare kör med för tung last och i väldigt många fall med alldeles för tung last. Vi har C-behörigheten av en anledning och i körkortsutbildningen ingår bland annat att lära sig om den tunga lasten och hur den påverkar bilen. Bilarna som vägdes var i flera fall inte byggda för en större last än 500 kg. Men bilarna har stora lastutrymmen och de fylls till bredden.
Förare känner sig tvingade att köra
Trafikpolisen Johan Sundström var med vid vägningarna och vittnar om mer eller mindre okörbara lastbilar. Vissa hade modifierats för att det inte skulle synas på fjädringen hur tung lasten var. Toppnoteringen vid den andra vägningen var en last på 2100 kg.
Johan Sundström vittnar också om att flera av förarna kände sig tvingade av sina arbetsgivare att köra – annars skulle arbetsgivaren välja en annan förare. Enligt Sundström är det väldigt tuffa arbetsförhållanden för flera av förarna som sitter i de här bilarna.
Det är så klart oerhört farligt att flera av de här för tungt lastade bilarna kör runt med varor i tät trafik i Stockholm.
Problemet med överlast döljer också ett större: lastbils- och budbilsförarnas arbetsförhållanden. Jag tror inte för en sekund att det är föraren som där och då bestämmer att lasta bilen med mer än dubbla tillåtna lasten.
Det är en del av ett systemfel som pressar förare och fraktbolag till ett allt högre tempo.
Resultatet blir att det fuskas lite här och lite där. Kanske bryr sig ingen om att kontrollera att en förare har b- eller c-körkort, eller att en underleverantörs förare har rätt behörighet. Kanske fanns det inte tid att gå den där C1-kursen. Åkeriet har inte råd att byta ut de för små lastbilarna. Men varorna ska fram och det ska gå fort.
Sex förare skulle ha varit 22 – någon tjänar på detta
Vid ett av tillslagen krävdes det 16 extra lastbilar, och förare, för att få ut lasten. Sex lastbilar skulle alltså enligt gällande regelverk ha varit 22. Sex förare skulle ha varit 22 stycken.
Då är det givet vad det handlar om: någon tjänar på att det ständigt körs med för mycket last. Och denna någon struntar i farorna för förarna i bilarna och för oss andra i trafiken.
Jag kan se på trafikpolisens flöde i sociala medier att de fått mycket uppskattning för sin insats. Det ska de ha. Det här är polisarbete som verkligen behövs och som gör nytta.