Nu går stockholmarna loss på lyxbilarna

Det är inte bara drottningen av England och superkändisar som Kim Kardashian som kör Rolls-Royce.

Men det är inte vem som helst som har råd med den brittiska lyxbilen som kostar runt tre miljoner kronor.

Rolls-Royce flyttade till Sverige i juni och den 6 oktober hade företaget Callisma stor invigning för sin lokal på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Först 2016 har marknaden bedömts vara tillräckligt stark för att sälja Rolls-Royce i Sverige.

Sju Rolls-Royce har sålts

– Från juni till årsskiftet sålde vi sju bilar. Vi visste inte exakt hur det skulle gå men det har gått väldigt bra, säger Helena Kepinski som är brand manager för Rolls-Royce Motorcars i Stockholm.

Bilarna kan servas i Stockholm vilket underlättar mycket för köparna. Det sägs att målet är att sälja 10-20 fordon per år, men det är obekräftade uppgifter.

”Det har gått väldigt bra”, säger brand manager Helena Kepinski.

Foto: Privat

– Det går ju bra för Sverige och vi blir mer och mer förmögna än tidigare. Det är det som har gjort det möjligt. Om man går på stan mitt i Stockholm höjer man knappt på ögonbrynen om det susar förbi en riktigt dyr sportbil. Det har man sett så mycket nu. Det är inte ovanligt att en Lamborghini åker förbi vilket var väldigt exceptionellt för bara ett par år sedan. Det gör att det finns ett utrymme för den typen av lyx, säger Helena Kepinski.

Helena Kepinski: ”Rolls-Roycen tilltalar kvinnor också”

Hon jämför en Rolls-Royce med en skräddarsydd kostym, som passar bara dig och där du själv valt både tyg, utseende och detaljer. Helena Kepinski jämför lyxbilen också med en handväska, och antyder att även kvinnor finns bland de intresserade.

– En kvinna kanske i mindre utsträckning sätter sig i en Lamborghini, utan det blir mer bredvid. Men en Rolls-Royce är mer för föraren. Om jag jämför med en handväska, så lånar du inte ut din handväska, och Rolls-Roycen blir så pass personlig och då blir det något som tilltalar kvinnor också. Vi har några framgångsrika kvinnor i vårt land också och som tycker att bilen är det bästa av det bästa men samtidigt dynamisk, bekväm och sofistikerad.

Medelåldern för Rolls-Royceköparna har sjunkit från 75 år till 42 år de senaste tio åren, enligt StockholmDirekt.

Helena Kepinski vill inte gå in på vilka Rolls-Royceköparna är, men säger:

Medelåldern för Rolls-Royceköparna har sjunkit från 75 år till 42 år

Foto: Rolls-Royce Motorcars

Musiker och IT-människor slår till

– Det är musiker, det är IT-människor och en helt ny målgrupp helt enkelt.

Priserna börjar på 2,8 miljoner kronor för en Ghost och ökar till tre miljoner kronor för en Wraith, men sedan rullar det vidare till över fyra miljoner kronor. Och uppåt.

– Det är tillvalen som gör din unika och speciella bil, säger Helena Kepinski.

I dag finns över 30 ägare till en Rolls-Royce i Sverige.

Men det är ingen slump att Rolls-Royce valt fashionabla Östermalm som utgångspunkt för försäljningen i Sverige och Skandinavien.

– Det går inte att öppna utanför stan, det funkar absolut inte, säger Helena Kepinsk.

– Det här är ingen bil i vanlig mening utan en livsstilsdetalj och ska ligga på en gågata där du känner att du hittar inspiration.

Hon fortsätter:

– Bilen blir lyxig i och med att den är så fin, välarbetad och dyr. Priset gör att folk säger att den är lyxig, men folk som köper den här tänker sällan på pengarna utan på detaljerna de ska unna sig. Bilen är fantastisk att köra med en V12-motor, det är som att lyfta ett flygplan. Den är underbar att köra.

I dag finns över 30 ägare till en Rolls-Royce i Sverige.

Inga Rolls-Royce till norrlänningar

Det är så klart inte bara stockholmare som har hittat till Rolls-Royce på Östermalm.

– De här sju bilarna som vi har sålt hittills är till folk runtom i landet och från Stockholm. Man kan räkna från oss i Stockholm och nedåt, inte uppifrån än så länge.

Butiken på Östermalm har varit noga med säkerheten.

– Det är klart att vi är det. Vi har pratat med försäkringsbolag om hur allt ser ut. Men det är så här, det är ingen som kan ta en bil och gå, för det krävs ramper för att rulla ut bilarna och det är speciella öppningar. Så det är mer när folk kommer in och provsitter. Jag visar gärna bilarna på rätt sätt, så de presenteras på rätt sätt, och då brukar ingenting hända, haha, säger Helena Kepinski.

– Men att sitta i bilarna och trycka på knapparna gör ju inte att något går sönder. För de tål det. Kvaliteten är så hög.

Lämna ett svar