Bilduellen: XC60 mot Range Rover Evoque

Det är inte konstigt att det är två mellanstora suvar som är respektive biltillverkares stora försäljningssuccé de senaste åren, det är helt enligt den rådande trenden i bilvärlden.

Men ändå är det här två modeller som verkligen överraskat positivt.

För Jaguar/Land Rover var Range Rover Evoque mitt i prick och modellen fick markera starten på en ny generation bilar.

I dag har det sålts drygt 600 000 Evoque totalt världen över och modellen svarar fortfarande, sex år efter introduktionen, för en stor del av koncernens totala försäljning.

Evoque är släkt med Land Rover Freelander från 2006 som i sin tur bygger på Fords gamla bottenplatta EUCD, en plattform som också användes till bilar som Ford Mondeo, Volvo S80, Volvos 70-serie samt – Volvo XC60.

Volvos bästsäljare

Och visst har det också rullat på bra för kusinen, Volvo XC60. Modellen visades första gången på bilsalongen i Genève våren 2008 och blev snabbt mycket populär. Så sent som i december var XC60 Volvos bästsäljare i Sverige, trots att kommer att plockas ur produktion under 2017.

Volvo har pressat priset för sin XC60 Classic under hösten och vintern men trots det så står de här två bilarna inte allt för långt ifrån varandra i pris. Internationellt har det också gjorts mängder av jämförelser mellan Evoque och XC60, bland annat eftersom båda bilmärkena står lite i samma hörna ute i den stora bilvärlden.

Så nu när XC60 kör ut på sista varvet gör vi en tuff duell över fem ronder. Häng med.

 

1. Motor och köregenskaper

Ända sedan Drive-programmet har Volvo arbetat intensivt med att trimma och förbättra drivlinorna. Motorerna har uppdaterats men modellnamnen har bestått vilket skapat en viss förvirring bland bilköparna. Växellådan i Sverige har genomgående varit sexstegade, manuell eller automat eller på senare år Volvos åttastegade automat. Fyrhjulsdriften som använts har varit Haldex generation fyra och fem.

Överlag har XC60 spelat bra med drivlinorna och också haft mycket bra köregenskaper. Styrningen är inte lika direkt och responsen inte lika tydligt som i 90-seriebilarna men för att vara en mellanklass-suv har XC60 fungerat väldigt bra.

Range Rover har inte haft samma breda utbud av motorer och drivlinor till sin Evoque. Och det har inte varit samma intensiva takt i utvecklingsarbetet som hos Volvo.

Land Rover har försökt att kompromissa med sina sedvanligt bra terrängegenskaper för att skapa en suv som är bra på vägen. Fjädringen ger bra balans på olika underlag men styrningen kunde vara smidigare och mera linjär vid motorvägskörning. Momentstyrning med hjälp av fyrhjulsdriften ökar stabiliteten i kurvorna. Range Rovers automatlåda är niostegad.

Det Evoque förlorar i drivlinan vinner bilen i köregenskaper – på och utanför vägen.

Vinnare i ronden: Range Rover Evoque

 

2. Säkerhet och förarstöd

Volvo var snabbt ute med sitt City Safety som även det förbättrats stegvis de senaste åren. XC60 har inte fått allt som finns i nya 90-serien – med kameror och radars för självkörande. Istället har Volvo sett till att det mesta av säkerhetsutrustningen monterats som standard i XC60. I Classic-versionen finns också moderniteter som kökörningsassistent och adaptiv farthållare i Momentum-nivån. XC60 har också fått mycket höga betyg i samtliga säkerhetsutvärderingar på olika marknader och den funktionella säkerheten är en stor anledning till säljframgången.

Även Land Rover har försökt att hänga med i utvecklingen även om det är svårt att få in alla nya förarstödsystem i bilar vars datorer och informationshanteringssystem utvecklades för något helt annat.

Evoque har i sin senaste version autobroms och varning om bilen glider över i fel fil. Både Evoque och XC60 har också fått höga betyg i de krocktester som gjorts på olika marknader. Ändå när inte Evoque upp till XC60-nivå på säkerhetssystemen, varken i prestanda eller funktion.

Vinnare i ronden: Volvo XC60

 

3. Teknik och uppkoppling

Land Rover har inte hoppat på Apple Car Play- eller Android Auto-tåget och säljer i stället sitt eget system för appar och sammankoppling med smartphones – kallat Incontrol respective Incontrol Connectivity.

Evoque har i stället en rad tekniska finesser för att stabilisera körningen och för att få bilen att fungera bra även på tufft underlag. De tekniska finesserna är mer sammankopplade med köregenskaperna och drivlinan, men den ronden har vi klarat av redan.

Volvo var till skillnad mot Land Rover/Range Rover tidigt med på Apple Car Play-tåget och insåg tidigt vikten av att koppla ihop bilägarens mobiltelefon med bilen. Men det är i dag bara Volvos 90-seriebilar som stödjer Apple Car Play. XC60 har i stället Volvo Sensus som är ett enklare sätt att koppla ihop mobilen med bilen. Inom Volvo On Call-konceptet går det att ansluta bilen till internet, annars är det Bluetooth som gäller.

Volvo XC60 har det mesta av den teknik som fanns i bilarna för knappt tio år sedan. En sak som Volvo inte nappat på men som flera konkurrenter tycker är spännande är parkeringshjälp, alltså att bilen kan parkera själv. Och trots att Volvo visade ett sånt system redan 2013. Utrustningsnivån på XC60 Classic är väldigt bra och det är väl i praktiken bara bilens dator och grundstruktur som sätter stopp.

Vinnare i ronden: Volvo XC60

 

4. Design

Det är intressant att Volvo XC60 och Range Rover Evoque byggs på samma bottenplatta men ändå fått relativt olika design.

Evoque är förstås något mindre men även Range Rovern är en rätt så lång bil trots att den ser så liten ut. Taklinjen förstör baksätet en aning men framför allt bagageutrymmet. Ändå är Range Rover Evoque, ritad av Gerry McGovern, en riktig fullträff. Bilen ser lika fräck ut som 2011 och det blir svårt att uppdatera den utan att förstöra grunddesignen. Samtidigt måste förstås även Evoque få förnyas.

Även Volvo XC60, designad av Steve Mattin, har rykte om sig att vara en snygg bil och med rätt färgsättning är jag böjd att hålla med. Interiören känns lyxigare och exklusivare i Evoque med många, många fina detaljer. Se bara på den fint skulpterade stolarna, det snygga baksätet och de fina reglagen.

Volvo kommer senare i år att visa nya XC60 och det behövs en ny verion. Den framåtlutande bilen är på väg bort för en mer upprätt och exklusiv design. Evoque kommer att hålla ett år längre än XC60 då en ny version är planerad till hösten 2018. Men dagens Evoque har en helt tidlösa design – den kommer att hålla sig fräsch i många år till.

Vinnare i ronden: Range Rover Evoque

5. Köpa och äga

Som svensk bilköpare i Sverige är det lätt att säga att en Volvo XC60 är ett tryggt köp. Volvo har också pressat priset rejält på sin Classic-modell där ett frånpris på ligger på nästan löjligt billiga 299 900 kronor. Men kliver lite uppåt i motorstyrka, lägger på fyrhjulsdrift och automatlåda så närmar vi oss kampanjpriserna på Evoque.

Till slut skiljer inte mer än 40-50 000 kronor, om ens det efter lite prutande och diskuterande.

Range Rover Evoque är också en mera unik bil – även om det sålts många i Sverige också – vilket kan vara roligt både när du äger bilen och när du ska sälja den. Designen på Evoque har också nått långt utanför den vanliga bilvärlden. Personer och människor jag pratar med som vanligtvis knappt ser skillnad på en Volvo och en BMW vet direkt vilken bil jag menar när jag beskriver eller visar Range Rover Evoque. Jag tycker också att de fina köregenskaperna, inte minst på dåliga vägar, väger tungt. Samma sak med den fina interiören och det fina detaljarbetet.

Visst, du behöver betala lite mer pengar men du får en bil du troligen kommer att vara nöjd med varje dag i många år framöver.

Vinnare i ronden: Range Rover Evoque

 

Totalt: Det har varit en jämna match mellan de här två storsäljarna i flera av de internationella dueller som gjorts. Inte sällan beror utfallet på hur mycket bilköparen värdesätter köregenskaper, design och säkerhet. Volvo XC60 är det trygga och säkra valet medan Evoque är det snygga och tuffa valet. Men min match slutar 3-2 till Range Rover inte bara för designens skull. Range Rover Evoque är en komplett bil med många olika styrkor.

BILDUELLEN: Volvo V60 mot VW Golf kombi

Lämna ett svar