Bilvärlden håller andan inför det som är den största affären på årtionden. Spykers köp av Saab och Geelys köp av Volvo är en viskning jämfört med om planerna på ett Opel tillsammans med Peugeot.
GM kämpar med lönsamheten
Med flera nya modeller och bättre ekonomi de senaste åren är det lite förvånande att GM:s vd Mary Barra vill sälja Opel. Det här är anledningarna:
GM kämpar med sin lönsamhet och har krav på sig att öka aktievärdet. Samtidigt är det svårt att få snurr på Opel i Europa.
GM ville sälja Opel till underleverantören Magna redan 2009 men chansade i stället på en omstruktureringsplan. Då motiverade GM Opels närvaro i koncernen med att de behövde sin europeiska verksamhet för att utveckla små och mellanstora bilar. I dag finns samma möjligheter i Kina.
Mary Barra satt med i den arbetsgrupp som jobbade fram samarbetsavtalet med Peugeot-gruppen 2012. Det avtalet havererade snabbt eftersom GM inte ville bjuda in Peugeot att ta del av GM:s plattformar för större bilar. Men Barra vet allt om läget i Europa och varför Opel har svårt at lyckas.
Lönsamheten för små och mellanstora bilar sjunker dramatiskt. Det blir dyrare att rena avgaserna och kunderna vill inte betala vad det kostar. Att behålla Opel kan bli en kvarnsten för GM.
Bilar som utvecklas för Europa blir på grund av tuffare avgaskrav svårare att sälja på andra marknader. Det blir svårare och svårare att bygga en bil för hela världen.
LÄS MER: Skrällbeskedet: Peugeot vill köpa Opel
Fiat/Chrysler kan bli ny partner för GM
Men att lämna Europa kan också bli kostsamt för General Motors som då inte har någon tydlig närvaro på en av världens största bilmarknader. Och skeptikerna säger att ifall GM inte klarar konkurrensen i Europa – vad är det som säger att de klarar att behålla sin position i Nordamerika och Asien. Cirka 96 procent av GM:s vinst kommer från den egna verksamheten i Nordamerika – men hur länge?
Några pekar på möjligheten att Fiat-gruppen – där bilmärkena Chrysler och Dodge ingår – blir en ny och intressant partner för GM den dag Opel är borta från bordet. Fiat-chefen Sergio Marchionne har länge skissat på ett samgående med GM och han har uppvaktat Mary Barra intensivt de senaste åren.
Det var också Marchionne som under bilkrisåren sa att bilvärlden kommer att få se en rad uppköp och det till slut bara blir fem, sex stora koncerner kvar.
Ett problem för Fiat-chefen är att det amerikanska bilfacket äger en stor del av GM och de kommer troligen inte att rösta för ett förslag där en sammanslagning av Jeep/Chrysler och GM betyder massor av färre biljobb.