Kampanj mot rattsurfande gav bara tillfälliga resultat

Det var var ett av årets nyord på Språkrådets lista 2015 – rattsurfa. Och svenskarnas flitiga användande av ordet hade fått extra skjuts av Transportstyrelsens tre stora kampanjer mot just mobilanvändande i trafiken.

Den senaste kampanjen avslutades i december förra året och nådde 3,5 miljoner människor i åldersgruppen 18-45 år. En utvärdering visar nu att hela 98 procent av målgruppen har sett kampanjen, och nästan alla har också förstått budskapet.

– Genom kampanjen bidrar vi till en allmän diskussion kring problematiken med rattsurfning. Förhoppningen är att kampanjen leder till att man börjar reflektera över sitt eget beteende och beslutar sig för att sluta rattsurfa, säger Anna Bengtsson, kommunikationsstrateg på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Totalt mobilförbud bakom ratten snart här

Men hur gick det då med kampanjens huvudmål – att förändra bilisternas beteende?

16 procent uppger att de har slutat helt eller minskat sitt rattsurfande. Det betyder att 830 000 personer är mer uppmärksamma i trafiken än före kampanjen. Och den senaste kampanjen haft större effekt än de tidigare…

– Samtidigt kan vi se att effekterna är kortsiktiga. Vanans makt är stor och det krävs mycket av den som vill förändra sitt beteende. Kommunikationen behöver beröra känslomässigt och nå var och en med viss regelbundenhet för att vara framgångsrik. Vi vill ju att alla ska komma ihåg att hålla blicken på vägen när de kör, så att de inte råkar illa ut, säger Anna Bengtsson.

LÄS ÄVEN: ”Ett mobilförbud i bilen skulle vara fel”

 

All användning av kommunikationsutrustning som gör dig ouppmärksam och därmed farlig bakom ratten kan sorteras in under begreppet ”rattsurfa”. Dit hör till exempel att prata i telefon med och utan handsfree, skicka sms, använda sociala medier och musiktjänster eller surf genom mobilen.

Källa: Transportstyrelsen

Lämna ett svar