När regeringen presenterar ett förslag till ny bilskatt är det lätt att bli upprörd. Det är lätt att ta fram miniräknaren och visa på vinnare och förlorare. Och visst finns det som alltid inslag av ogenomtänkta detaljer eller onödiga fallgropar i det senaste förslaget.
Men i det stora hela så kan förslaget – precis som centerpartiets för en vecka sedan – bidra till att skynda på omställningen till miljövänligare bilar. För rent ideolologiskt är det förstås rätt att de som släpper ut mest också betalar mest och de som släpper ut minst får en liten bonus, i alla fall till att börja med. Och vi behöver klara av att tänka längre än till nästa gång vi ska tanka. Kom ihåg att det nya skatteförslaget bara gäller nya bilar som säljs från och med nästa sommar.
Det är alla år med höga CO2-värden som vi nu måste betala för – på ett eller annat sätt. För trots att CO2-snittet går ner i Sverige så sjunker det för långsamt. Vi ser samtidigt att CO2-nivån i världen ökar från transportsektorn, trots alla nya och renare bilar och trots alla straffavgifter.
När EU diskuterar kommande snittvärden från bilindustrin så är det klart lägre nivåer än 95 gram man diskuterar. Här pratar det om 68 eller 78 gram CO2 per kilometer som nytt snittvärde. 2015 nådde bilindustrin i Europa ett snitt på 119 gram och redan i dag finns ett krav på ett snittutsläpp på 95 gram, lika med gränsen i regeringens förslag.
Elbilen passar på landsbygden
Glesbygd mot storstad är som alltid ett populär grepp. Många ser med viss rätt på förslaget som ett slag direkt mot landsbygden och de som bor och lever där med sina bilar. På landsbygden finns sällan kollektivtrafiken som ett val och visst kan jag förstå att de som har 20 mil till affären behöver något annat än en liten miljöbil. Men är vi ärliga så är till exempel en elbil perfekt på när-landsbygd, i förorter, i småstäder och byar. Här är det många som kör fem till tio mil ett par gånger per dag och här finns plats för att bygga en laddinfrastruktur.
Elbilar är inte alls några stadsbilar eftersom de som bor i stadskärnan har väldigt svårt att ladda bilen. Det kommer också fler, bättre och större elbilar de kommande två, tre åren. Priserna kommer att sjunka och räckvidden öka.
Det nya förslaget gynnar också laddhybrider som redan i dag finns i alla möjliga storlekar och former. En laddhybrid är ett bra första steg för att börja det nya ladd-livet.
Och med fler elbilar och laddhybrider behöver vi snarare diskutera hur långkollektivtrafiken ska fungera. Hur ska jag kunna äga en elbil hemma i villakvarteret och samtidigt åka på fjällsemester, hälsa på släkten eller besöka ett evenemang?
Att flyg, båt, buss och tåg inte finns eller kommer fram i tid är i dag ett minst lika stort hinder för elbilen som bristen på laddstolpar. Intresset för elbilar och laddhybrider är redan stort och efter regeringens nya förslag kommer det bara att bli ännu större.