Inte många kan ha missat Volkswagens superfusk i och med dieselgate. Biltillverkaren har tvingats betala ut enorma skadestånd, rättegångar pågår fortfarande och miljoner och åter miljoner bilar har tvingats in för justeringar.
I Sverige rör det sig om drygt 228 000 bilar från VW-gruppen.
Fusket gick i stort ut på att dieselbilarna kände av när det var i ett ”test” och minskade då utsläppen. För att sedan, ute på vägarna, släppa ut mer – för att motorn då fått mer kraft.
Och det var detta som skulle åtgärdas på bilarna, när sanningen kom fram.
VW-bilarna sämre efter justering
Men, nu avslöjar Teknikens Värld i ett omfattande test att bilarnas körbarhet har förändrats rejält efter att de justerats. De har helt enkelt blivit sämre.
Visserligen är det en del olika resultat bland de tio bilarna som testats före och efter justeringen, men de flesta tappar i prestanda. Vad det innebär? Du får gasa mer för att nå samma effekt, och bilen känns svagare.
– Volkswagen lovar att bilen ska vara precis som förut efter åtgärden, men det är inte sant. Min bil har blivit betydligt svagare, säger Passat-ägaren Erik Lehfeldt till Teknikens Värld.
Bilarna som ägarna får tillbaka är alltså oftast renare, svagare och törstigare. Och är de verkligen renare om de är törstigare?
LÄS MER: Hög VW-chef gripen av FBI
Biltillverkaren lovar dock något annat inför justeringen:
”Volkswagen försäkrar också att alla för typgodkännandet relevanta fordonsvärden är oförändrade och att ingen negativ påverkan sker beträffande bränsleförbrukning, CO2-utsläpp, motoreffekt och vridmoment samt bullernivå.”
– Jag tycker man känner skillnad både i det höga varvtalsregistret och i bottendraget. Jag är besviken på Volkswagen som först fuskar med avgasreningen och sedan ljuger för kunderna, säger Erik Lehfeldt.
Passat och Golf underkända
Bland de underkända bilarna i Teknikens Världs test återfinns Volkswagen Passat, Golf och Audi Q5.
Kommunikationschefen på Volkswagen Sverige, Marcus Thomasfolk, menar att bilarna efter åtgärd inte ska vara förändrade.
– Där förlitar vi oss på en extern myndighet (tyska KBA, Kraftfahrt Bundesamt) som testat de berörda bilarna, godkänt dem och säger att ingen negativ påverkan gjorts. Det har också gjorts flertalet oberoende tester i Europa och ingenstans har det redovisats att bilarna har påverkats negativt, säger han till Teknikens Värld.
– Vi är överraskade över Teknikens Världs testresultat. De resultat som Teknikens Världs tester visar har hittills inte framkommit i några andra sammanhang.