Audi-chefen Rupert Stadler tycker att hans företag blir orättvist behandlat av EU:s utsläppsregler. Reglerna mäter enbart bilarnas utsläpp och för varje tillverkare räknar man ut ett snittvärde. Det är alltså viktigt för en tillverkare att pressa ner CO2-utsläppen för alla bilar och att sälja fler riktigt snåla bilar. Det är därför en tillverkare som Audi bygger elektrifierade sportbilar, en Q7 som laddhybrid och satsar på mindre bilar som A1 och Q2.
Och Stadler har rätt i att regelmakarna helt missar två viktiga områden:
1) Tillverkningen av nya bilar. Att bygga en ny och miljövänlig elbil kostar i form av miljöovänlig energi varför det i praktiken kunde vara bättre för miljön att köra slut på sin gamla Volvo än att byta till en ny e-Golf. Stadler vill bygga helt CO2-neutrala bilfabriker och han vill få betalt av det av EU. Det kan jag verkligen hålla med om.
2) Tillverkningen av bränslet. Om Audi använder grön el, vatten och koldioxid för att tillverka sin e-gas så ska de förstås premieras för det. Om de dessutom använder grön el i sina egna laddstolpar så blir det förstås ännu bättre. Stadler har rätt men jag begriper inte hur han ska få in det här i straffsystemet för CO2. Men en rejäl skatt på alla tillverkning som betyder höga CO2-värden är förstås en lösning. En avgift som då Audi slipper betala.
På samma sätt har svenska politiker och lagstiftare missat bränslet i förslaget till ny bilskatt. Den avgörande siffran för beskattningen är CO2-värdet hos Transportstyrelsen. Det är den siffran som avgör hur stor skatten blir och det värdet är i dag inte helt och hållet klarlagt vad det ska vara.
Registret blir avgörande
I september inför EU en ny mätmetod för bilar, en ny körcykel kallad WLTP. Den metoden kommer att öka CO2-värdet med minst tio procent vilket betyder att bilskatten ökar rejält. Men det är inte klart när WLTP-värdet verkligen får ett genomslag i bilregistret. Vad vi vet än så länge är att tillverkarna ska få annonsera både nya och gamla värden under en övergångsperiod.
Bilskatteförslaget tar heller inte hänsyn till vilken typ av bensin eller diesel jag tankar om det inte har en iblandning av biodrivmedel till mer än 50 procent. E85 har alltså andra regler än bensin men inte E10 eller en lägre än 50-procentig iblandning av biodrivmedel i diesel. Det blir alltså samma skatt oavsett om jag blandar min bensin eller diesel med 0 eller 49 procent biodrivmedel men miljöpåverkan blir förstås hela olika.
För biltillverkarna blir det nu viktigt att visa att deras bil klarar biodrivmedel med mer än 50-procentig iblandning och att det blir det värdet som syns i bilregistret.
Den svenska regeringen kunde vunnit en större sympati för sitt nya bilskatteförslag om de också visat att de även förstår att tillverkningen av bilar och bränslen är viktig.
Rupert Stadler pratar på ett stort seminarium i Barcelona i juli. Det är en bra idé att regeringen skickar någon för att lyssna på Audi-chefen.