41 bästa bilköpen 2017

 BÄSTA SUVARNA

Många köper en suv och ännu fler sneglar efter en.

Därför har vi plockat ut de 12 bästa suv-köpen. Vi har valt ut bilar i tre olika kategorier: små, mellan och stora. Här finns allt från lilla Audi Q1 till jättestora Skoda Kodiaq:

Audi Q2

Klass: Små

Pris: från 231 000 kronor.

Kommentar: Det här var förra sommarens kanske allra roligaste provkörning och jag hade gärna sett Audi Q2 med i final av Car of The Year 2017. Nu blev det inte så men jag kan i alla fall fortsätta att hylla den fina lilla suv:en. Mycket bra käregenskaper och en bil som är väldigt kvick och smidig på vägen. Jag gillade bensinmotorn på 150 hästkrafter allra mest men även den trecylindriga bensinaren på 116 hästkrafter – billigaste varianten – fungerar väldigt fint. Tyvärr finns bara fyrhjulsdrift till den dyrare dieselmotorn.

Audi briljerar med fin kvalitet och en väldigt fin förarmiljö. Det är det lilla bagageutrymmen som blir avgörande för om du klarar dig med en Q2.

Hela vårt test av Audi Q2 läser du här.

 

Foto: Vistadiferent S.L / Vistadiferent

Seat Ateca

Klass: Små

Pris: från 209 900 kronor.

Kommentar: Av alla bra suv:ar som VW-koncernen rullade ut förra året fastnade vi verkligen för Seats lilla Ateca. Väldigt smart och lagom paketerad i en riktigt snygg design. Vi testade den stora dieselmotorn på 190 hästkrafter tillsammans med en sjustegad automatlåda men i det utförande sticker också priset iväg. Instegspriset gäller en 115-hästkraftersbensinare och med framhjulsdrift. En kombination som ändå fungerar bra i den här lilla bilen.

Det är viktigt att du läser på i utrustningslistan så att du verkligen för med den säkerhet och de förarstödsystem som du vill ha och behöver. Autobroms, adaptiv farthållare och parkeringssensorer är en lägstanivå. Under testkörningen noterade vi ett hårt satt chassi som kan upplevas stötigt på dåliga vägar.

Du läser hela vårt test av Seat Ateca här.

 

Opel MokkaX

Klass: Små

Pris: från 183 900 kronor.

Kommentar: Opel ska visa två nya suv:ar i år och lilla MokkaX riskerar att helt hamna i skuggan av CrosslandX och GrandlandX. Det vore synd. För Opel har gjort ett bra jobb med att uppdatera och förbättra sin Mokka. Det handlar om mer än bara att X-tillägg. Opel har en rad tekniska finesser som andra saknar och som gör MokkaX trevlig att köra och äga. Ett exempel är strålkastarna och ett annat hela OnStar-tjänsten där du har personlig service via ett hjälpcenter.

Under testkörningen gillade vi också det platta och rymliga baksätet där det finns gott om plats för ben och fötter. Opel har ett fint gränssnitt bil och förare via den stora bildskärmen. Att det går att göra MokkaX till en wifi-hub gillar den yngre generationen i familjen.

Du läser hela vårt test av Opel MokkaX här.

 

Kia Niro

Klass: Små

Pris: från 229 900 kronor.

Kommentar: Det är en suv men kanske ändå inte riktigt. Jag väljer ändå att plocka in Kia Niro på den här listan – allra mest för att jag verkligen vill att svenska bilköpare så få upp ögonen för Kias fina Niro. Det är en beskedlig suv där jag under testkörningen i Barcelona blev allra mest imponerad av hybriddrivlinan. Trots att vi körde på tuffa bergsvägar norr om Barcelona så rusade aldrig förbrukningen i väg. Ett energieffektivt batteri som bara väger 33 kg är en anledning till den låga förbrukningen. Och att responsen är så fin med motorn beror på att Kia valt en dubbelkopplingslåda.

Förarmiljön är riktigt bra och Kia har ett enkelt sätt att arbeta med sina säkerhetssystem. Att baksätet är platt kanske inte ser så coolt ut men betyder att det går att sitta tre vuxna där. Det avgörande är bagageutrymmet som kan vara lite litet för en normal svensk familj. Men klarar du dig med att lasta lite mindre är det svårt att tänka sig ett klokare bilval 2017 än Kia Niro Hybrid.

Du läser hela vårt test av Kia Niro här.

 

Ford Kuga

Klass: Mellan

Pris: från 216 000 kronor.

Kommentar: Ford blir allt mer ett amerikanskt företag med allt vad det innebär för hur bilarna är att köra. Uppdaterade Ford Kuga tycker jag håller sig på ”rätt sida Atlanten” vad gäller köregenskaper och chassiinställningar. Kuga bjuder på en kvick och följsam styrning och bilen reagerar snabbt på allt jag hittar på.

Ändå har Ford inte glömt bort komforten utan försett Kuga med en fin och bekväm inredning med bra stolar och en hygglig ljudnivå i kupén.

Det är enkelt att välja drivlina hos Ford som renodlat utbudet till att automat och fyrhjulsdrift hör ihop medan framhjulsdrivna får nöja sig med manuell växellåda. Ford erbjuder också de lite lyxigare bilarna i Vignale-seroen men då kostar det förstås lite extra. Det är lätt att klicka fram en Ford Kuga för 375 000 kronor eller mer, trots att grundnivån står sig bra.

Du läser hela vårt test av Ford Kuga här.

 

Nissan Qashqai

Klass: Mellan

Pris: från 182 900 kronor.

Kommentar: Det här är på vissa sätt bilen som startade hela suv-trenden. Nissan upptäckte vid lanseringen av nya Qashqai 2007 att de snodde åt sig kunder från kompaktklassen, alltså Golf-klass på svenska. De som tidigare kört en mellanstor kombi ville sitta högre och de hade inga problem med att bagageutrymmet i många fall blev lite mindre och kortare. Därmed var hela trenden med mellanstora suv:ar över oss. Nissan ritade om sin succémodell för några år sedan och på bilsalongen i Genève visades en lätt ansiktslyftning. Att Qashqai trots allt är med den på den här listan visar vilketn mångsidig och bra bil det här är – för väldigt många olika bilköpare.

Priset på Qashqai kommer att sjunka under året – tills dess att den nya modellen börjat säljas – och därmed blir det här bara ett bättre och bättre köp efterhand. På den uppdaterade bilen hoppas vi att styrningen ordnats till och att automatväxellådan programmerats om för att växla lite mer distinkt.

Du hittar hela vårt test av Nissan Qashqai här.

 

Toyota RAV4

Klass: Mellan

Pris: från 266 900 kronor.

Kommentar: När Toyota uppdaterade sin mellanklass-suv RAV4 för ett drygt år sedan var den stora nyheten att modellen försetts med hybriddrivlina. Men hybriden kostar fortfarande en hel del – lägg på minst 60 000 kronor på grundpriset – så frånpriset ovan gäller den allra billigaste drivlinan, en tvålitersbensinare med manuell växellåda.

Toyota letar sig allt längre och längre bort åt sitt eget håll vad gäller designen och det gäller både in- och utvändigt. Det skiljer en hel del jämfört med till exempel Volkswagen och Volvo varför nya Toyota-ägare bör ge tid till en rejäl testrunda. Gillar du Toyota förarmiljö och design så får du en väldigt kompakt och trevlig bil att både köra och äga.

Du läser hela vårt test av Toyota RAV4 här.

 

Kia Sportage

Klass: Mellan

Pris: från 209 900 kronor.

Kommentar: Kia ritade om sin populära Sportage till modellåret 2016 och jag befarade lite att köparna skulle tycka som jag – att den nya modellen inte var lika snygg som den förra. Men Sportage har fortsatt att sälja bra och det visar förstås att bilköpet handlar om så mycket mer än bara utssende. Sportage är smart paketerad med alla de rätta förarstöden. I sin ständig strävan efter att ge köparna vad de verkligen vill ha krånglar Kia inte till det. Det finns både diesel- och bensinmotorer och det finns ingen anledning att lägga pengar på den stora tvålitersdiesel vi körde under testkörningen. De mindre motorerna fungerar också bra.

Frånpriset ovan är ändå lite missvisande. Många som köper en Sportage väljer den topputrustade varianten GT Line och då närmar sig priset 300 000 kronor beroende på drivlina.

Ett plus är det breda baksätet som gör det möjligt att sitta tre vuxna i bredd och det kantiga bagegeutrymmet som sväljer mycket.

Läs hela vårt test av Kia Sportage här.

 

Skoda Kodiaq

Klass: Stor

Pris: från 265 900 kronor.

Kommentar: Det är vårrus i de svenska Skoda-hallarna. Alla vill komma åt en Kodiaq. Och det är bara att titta på prislappen för att förstå varför. En stor, snygg, tekniskt duktig sjusitsig suv för under 300 000 kronor.

Inte undra på att det här är en bil som brädar det mesta sett till förhandsintresse. Skoda har meddelat att de tog emot närmare 1000 köpordrar på bilen redan innan bilen fanns hos handlarna.

Svenskarna gillar verkligen Skodas kluriga funkis-lyx. Kodiaq har VW-koncernens fina köregenskaper och här fungerar till och med 190-hästkraftersdieseln. Hellre i Kodiaq än i till exempel Audi A5, tycker jag.

Den tredje stolsraden är lite som en gång Audi Q7 var – alltså väldigt trång för en vuxen person. Under sommaren kommer sjusitsiga Tiguan till Sverige och blir en direkt konkurrent till Kodiaq. Men tills dess regerar Skoda.

Ni kan läsa hela vårt test av Skoda Kodiaq här.

 

Volvo XC90

Klass: Stor

Pris: från 522 000 kronor

Kommentar: Det är lite märkligt att tänka sig att det var över två år sedan som Volvo rullade fram nya XC90 för den allra första testkörningen. Vi höll till strax söder om Barcelona och gnällde en del på hur Volvo inte lyckades få ihop körkänslan i laddhybriden T8. Det löste sig till produktionsstart och sedan den där allra första testkörningen har vi känt på XC90 i flera olika miljöer. Komforten är imponerande och chassit – speciellt med luftfjädringen – världsklass.

Vi väljer XC90 på den här listan framför lillasyskonet XC60 – som vi ännu inte testkört – men kan Volvo få med sig köregenskaperna från XC90 till XC90 så blir det förstås väldigt trevligt.

Volvo valde en stor pekskärm till 60- och 90-serien och du behöver tycka om det gränssnittet för att gilla inredningen och bilen.

Läs hela vårt test av Volvos laddhybridversion av XC90 här.

 

Jaguar F-Pace

Klass: Stor

Pris: från 423 900 kronor.

Kommentar: Det skulle vara lätt att plocka fram Volvo XC90:s direkta konkurrenter till den här listan. Mercedes fina GLE eller Audis smarta, snygga och körsäkra Q7. Men varför inte prova något nytt. Många lyx- och sportbilstillverkare bygger suv:ar i jakten på nya köpare och lite överraskande är det Jaguar som lyckats bäst. Ja, men tänker man efter är det inte förvånande då Land Rovers kunnande inom fyrhjulsdrift och terrängkörande och Jaguars erkänt duktiga chassiavdelning fått samarbeta.

F-Pace är med rätt drivlina en sportbil förklädd till terrängbil men också en bil som du kan klättra i berg med. Inredningen är lyxig och lika snygg som i en Jaguar.

Prislistan är förvånansvärt modest där du får betala för drivlinan men i övrigt är det logiskt och väl värt pengarna.

F-Pace är ett annorlunda suv-val men varje gång jag ser en Jaguar-suv på vägen blir jag glad att någon tänkt utanför boxen.

Läs hela vårt test av Jaguar F-Pace här.

 

Mitsubishi Outlander PHEV

Klass: Stor

Pris: från 399 900 kronor.

Kommentar: Det är snart ett år sedan vi lämnade tillbaka vår långtestbil och mina barn pratar fortfarande om tiden med Mitsubishi Outlander PHEV med glädje. Åkkomforten är väldigt bra på den här tjänstebilsfavoriten och kommer du bara ihåg att alltid stoppa i sladden så blir det också ett billigt storstads- eller förortsliv med en laddhybrid.

Outlander har uppdaterats efter det att vi testade bilen och bland annat har den något knepiga pekskärmen och informationssystemet förbättrats. Det tackar vi för.

Mitsubishi Outlander är en väldigt rymlig suv med ett stort bagegeutrymme och en enkel inredning som passar väldigt många. Ljudvolymen i kupén är inte den allra tystaste och drivlinan kunde vara kvickare. Styrningen är heller inte toppklass men för många blir Outlander PHEV en bra och prisvärd bruksbil. Med ett lågt förmånsvärde är det svårt att säga emot när tjänstebilsköpare väljer en Outlander. Se upp med bränsleförbrukningen på motorväg.

Läs vår slutrapport från långtestet av Mitsubishi Outlander PHEV här.

 

 VETTIGA FAMILJEBILAR

Visst springer svenska bilköpare benen av sig efter suvar. Och visst sneglar väldigt många på bilar som Skoda Kodiaq och Volvo XC60.

Men sanningen är att när vi tittar på försäljningstoppen så regerar kombibilarna:


Renault Grand Scenic

Pris: från 229 900 kronor.

Kommentar: Flera biltillverkare arbetar med att försöka få ihop familjebussens goda utrymmen med suv:ens lite fräckare design och höga sittposition. En av de som lyckats bäst är Renaults svenska designchef Agneta Dahlgren. Scenic finns som både fem- och sjusitsig men i Sverige säljs bara den större varianten. 1,5-litersdieseln fungerar riktigt bra i den här bilen och upplevs pigg och alert. Den manuella växellådan är lättarbetad.

Ratten sitter relativt lågt och Renault har valt en stor bildskärm för att kommunicera med föraren. Renault kan det här med att bygga praktiska familjebilar och gillar du ett lite mer udda val som inte kostar skjortan så är Grand Scenic ett bra val. Det låga priset gör att den också är ett bra privatleasingval.

Hos Renault finns de nya kombibilarna Megane och Talisman men för mig är Scenic det bästa familjebilsköpet i Renault-hallen.

Du kan läsa hela vårt test av Renault Scenic här.

 

Toyota Avensis Tourer

Pris: från 214 900 kronor.

Kommentar: Toyota har förenklat sin Avensis och med åren har också prisets sänkts en aning. Därför plockar vi med Avensis i den här samlingen av trygga och säkra familjebilsköp. För även om det hos Toyota i vår handlar väldigt mycket om Prius som laddhybrid så står Avensis för det säkra köpet.

I den nya modellen sitter dieselmotorer från BMW, uppdaterade bensinmotorer och en förbättrad automatlåda. Men tyvärr har Toyotas besparingar landat i att dieslarna inte erbjuds med automatlåda och att en finess som adaptiv farthållare plockats bort. Här har Toyota lyssnat lite för mycket på Europakunderna. I Sverige är den kombinationen inget vidare.

Plussidan väger ändå över med rejält stora utrymmen och ett lågt pris – tillsammans med Toyotas säkra och trygga rykte.

Du kan läsa hela vårt test av Toyota Avensis här.

 

Opel Astra Sports Tourer

Pris: från 167 900 kronor.

Kommentar: Ni minns förstås att Opel Astra fick priset Car of The Year förra året. Men försäljningen i Europa lyckades ändå hjälpa Opel ända till vinst vilket var en anledning till att General Motors till slut tröttnade och sålde hela Opel till PSA-koncernen.

Men vi väljer att inte se de stora övergripande frågorna utan nöjer oss med att titta på den enskilda bilmodellen. Och Opel Astra Sports Tourer bjuder på ett riktigt stort och rymligt bagageutrymme, ett väldigt rejält baksäte och finfina köregenskaper. Lägg sen till att grundpriset är så långt som knappt 168 000 kronor i dag. Jo, vill du ha lite rejälare motorer så kostar det förstås mer men Astra erbjuder ändå valfrihet. Välj en billigare drivlina och du har råd med OnStar inklusive wifi samt det smarta ljussystemet IntelliLux.

Jämfört med tidigare Astra-modeller så har nya Astra framför allt tappat i vikt – och det märks tydligt på köregenskaperna. Den här kombin känns lätt och alert i ratten.

Du kan läsa hela vårt test av Opel Astra kombi här.

 

Peugeot 308 SportWagon

Pris: från 159 900 kronor.

Kommentar: Närmar du dig en Peugeot-handlare i dag så kommer du att överösas med reklam om nya 3008. Suv:en fick också priset Car of The Year 2017. Men för mig är det bästa familjebilsköpet hos Peugeot fortfarande den lite äldre Car ot The Year – 308:an.

Det var ett par år sedan vi senast körde 308 men den snygga designen, de trevliga köregenskaperna och konkurrenskraftiga drivlinorna hänger med än. Och då 308 har funnits i några år finns det också en möjlighet att pressa ner priset. Just nu pågår en kampanj med 159 900 kronor för en bensinmotor på 110 hästkrafter. Den drivlinan räcker gott om du kör lugnt och du får väldigt mycket 308 för de pengarna. Räkna dock med att behöva lägga på en par tio tusen kronor på utrustning.

Du kan läsa hela vårt test av Peugeots kombiversion av 308 här.

 

Volkswagen Golf Sportscombi

Pris: 207 400 kronor.

Kommentar: Det är lite rörigt i de digitala och fysiska VW-hallarna då vi står mitt i en ny lansering av Golf. VW har sålt ut förra generationen under vintern och kanske finns det här och där någon 2016-bil kvar. Köp den i så fall. VW:s pris på den utgående modellen har länge varit bland det bästa bilköpet i Sverige och förstås en stor anledning till att VW Golf blev Sveriges mest sålda bil förra året.

Nu kommer nya Golf i alla olika versioner under våren. Vi har riktat in oss på Sportscombi, förstås, där prispåslaget är måttliga 7500 kronor jämfört med femdörrarsbilen. Påslaget för automatlåda är cirka 15 000 kronor. Under våren ska också Sverigefavoriten Alltrack lanseras och med ett frånpris på 277 900 kronor.

Nya Golf har förfinats på en rad punkter och mest handlar det om ny teknik under skalet. Bland annat lanserar VW en ny sjustegad automatlåda till Golf. VW har också trimmat motorerna med högre effektuttag på flera håll. VW:s autobroms kan nu också upptäcka fotgängare.

Du kan läsa hela vårt test av VW:s Alltrack-version av förra generationen Golf Sportscombi här.

 

Skoda Octavia Combi

Pris: från 203 900 kronor

Kommentar: Precis som systerbilen VW Golf så uppdateras Skoda Octavia under våren. Prismässigt ligger modellerna relativt lika varandra men det skiljer en del i storlek där Octavia är aningen större och rymligare. Det skiljer också i köregenskaper där Skoda överlag har snäppet trögare styrning. Båda bilarna är byggda på samma plattform och VW-gruppens olika modeller lätt känns igen med fin respons i styrning, gas och växellåda. Och det är förstås också samma drivlinor där Skoda fått samma ökade effektuttag på vissa motorer som Golf och även i till vissa modeller den nya sjustegade automatlådan.

I en Skoda hörs också motorljudet lite mer i kupén och överlag är Skoda Octavia en lite större och trögare bil än en VW Golf. Men den är också lite rymligare med ett riktigt stort bagageutrymme – vilket familjer älskar.

 

Kia Optima Sportswagon

Pris: 292 900 kronor.

Kommentar: Kias efterlängtade kombi i V70-storlek lanserades förra hösten och det är i år som Kia ska få full effekt av sin kombisatsning i Sverige – inte minst då på tjänstebilssidan. I höst ska också laddhybridversionen av Optima Sportswagon sätta ytterligare press på dominanterna i klassen, Volkswagen och Volvo.

Kia har de senaste åren framför allt förbättrat köregenskaperna men en bra och följsam styrning. Även drivlinorna har förbättrats där du i dag som förare har en mycket bättre kontakt med kraften i motorn. Notera ändå att styrningen är aningen trög runt nolläget.

Kia har i Optima en elektroniskt styrd fjädring som vi vid testkörningen inte tyckte tillförde så mycket. En smaksak.

Lastutrymmet är inte lika stort som i till exempel en VW Passat men å andra sidan med en låg lasttröskel och ett mera fyrkantigt utseende kan det passa till exempel familjer med barnvagn riktigt bra.

Du kan läsa hela vårt test av Kia Optima-kombin här.

 

Subaru Outback

Pris: från 329 900 kronor.

Kommentar: Subaru tycker själva att Outback är själva modern till alla stora och tuffa familjekombis. Efterföljare som V79 CrossCountry och Audi Allroad har alltid sålt bra i Sverige medan Subaru Outback i alla år varit det lite udda och annorlunda valet.

Men Subaru har en sak som många konkurrenter sneglat avundsjukt på – mycket nöjda bilkunder. Förra året uppdaterade Subaru sin Outback med bland annat det nya säkerhetssystemet EyeSight. Subaru har en bra och hög säkerhetsstandard och funktionerna är enkla att förstå.

Interiören domineras av en stor bildskärm men Subaru har också behållit en del av sin interiör med flera knappar än konkurrenterna. Vissa köpare gillar att det inte är så krångligt i en Subaru.

Du kan läsa hela vårt test av uppdaterade Subaru Outback här.

 

Ford S-Max

Pris: från 327 700 kronor.

Kommentar: Ni har säkert redan förstått att trenden är att de stora familjebilarna ska designas som en suv. Då kan det kännas tryggt att kunna backa tillbaka till en gammal hederlig stor familjebil. Ford har också valt att förse sin S-Max med trygga köregenskaper som du behöver komma överens med för att verkligen gilla bilen.

Slappna av och andas och kör S-Max väldigt lugnt och försiktigt – då kommer motorn och växellådan mest till sin rätt. Försöker du stressa bilen så kommer du att upptäcka att styrningen är lite för snabb och responsen i gas och broms lite fördröjd.

Styrkan med S-Max är förstås de fina innerutrymmena där alla sju personerna kan sitta riktigt bra. Ljudkomforten är också bra och Ford har en hygglig säkerhets- tekniknivå. Vill du satsa lite mer pengar för ännu bättre komfort och finns en Vignale-version. Men då kostar det ytterligare 90 000 kronor.

Du kan läsa vår långtestbilrapport om Ford S-Max här.

 

Volvo V90

Pris: från 324 000 kronor

Kommentar: Volvo hoppas förstås att nya V90 ska ta över från V70 och bli hela Sveriges folkkombi. Volvo har också pressat priserna rejält på V90 för att behålla sin marknadsandel på cirka 20 procent i Sverige. När vi jämför priser med kolleger i Europa är det lätt att se att en V90 är 75-100 000 kronor billigare i Sverige än i andra länder.

Det tackar förstås svenska bilköpare för då V90 bjuder på riktigt fina köregenskaper från Volvos egna SPA-plattform. Volvo har också en rad bra motorer och växellådor och komforten är i världsklass. Inredningen i en V90 är riktigt fin och du sitter som en kung på alla platserna, ja, förutom mittplatsen bak då där det är lite för trångt för en vuxen person.

V90 är också en av världens allra säkraste bilar. Det finns en form av självkörandefunktion men du behöver hela tiden ha nära till ratten med händerna.

Volvo V90 var min favorit i Car of The Year 2017 och även om det är en stor och lång bil är det ett väldigt bra familjebilsköp.

Du kan läsa hela vårt test av Volvo V90 CrossCountry här.

 

BMW 5-serie

Pris: ingen uppgift

Kommentar: Vi vet ännu inga priser på BMW:s nya 5-serie Touring men eftersom vi kört sedan-modellen och där sett vilka framsteg BMW gjort plockar vi ändå med den här helt vårfärska bilen på topp-tolv-listan.

BMW har efter ett tufft 2016 kommit igen starkt och den nya 5-serien ser ut att bli en succé. Massor av ny teknik – det mesta hämtat från lyxigare 7-serie som kom inför förra året – kombinerat med väldigt fina köregenskaper.

BMW har vässat sin interiördesign rejält och ligger nu i linje med konkurrenterna Audi, Mercedes och Volvo. Men framför allt har BMW sparat vikt på sin nya 5-serie och därmed verkligen fått till en alert bil som svarar på minsta manöver från föraren.

Funktionen Steering&Lane Control gör bilen delvis självkörande men jag tycker att det bästa med det systemet är att du kan ställa in hur tekniken ska hjälpa dig i olika hastigheter.

Alla som i dag älskar att köra BMW kommer att be för att få köpa en ny 5-serie – den har allt det som BMW alltid varit väldigt bra på fast mycket mer. Och den har blivit av med en del saker som BMW var mindre bra på.

Det här är troligen en finalist i Car of The Year 2018.

Du kan läsa hela vårt test av BMW:s nya 5-serie här.

 

Mercedes E-klass Kombi

Pris: från 390 900 kronor.

Kommentar: Jag var lite överraskad när Mercedes nya E-klass placerade sig före Volvo S90/V90 i Car of The Year 2017. E-klass tog en pallplats efter Peugeot 3008 och Alfa Romeo Giulia och för att vara en såpass stor och dyr bil var det en stor framgång.

Men så har Mercedes också förnyat interiördesignen med sin nya E-klass. Enkelt uttryckt har Mercedes lagt sin stora bildskärm horisontellt medan till exempel Volvo ställt den upp. Men en helt digital instrumentering är såklart framtiden.

E-klass har en rad olika drivlinor att välja mellan och trots att det här är en lång och stor bil känns den liten i ratten. Köregenskaperna kanske inte är lika bra som på Volvo V90 men E-klass känns aldrig tung eller klumpig.

Komforten är riktigt bra – speciellt i framsätet. Bagageutrymmet är på klassiskt Mercedes-vis stort och rymligt. För tjänstebilsföraren är det här ett riktigt bra val men håller du dig bara till de mindre motorerna är priset bra även för en privatperson.

Du kan läsa hela vårt test av Mercedes nya E-klasskombi här.

 

 SMARTA SMÅBILAR

Allt fler tittar efter en så liten bil som möjligt. En bil som drar lite mindre, inte kostar så mycket och som inte tar så stor plats.

Och det är klart att det går att göra riktigt bra småbilsaffärer. Här är de bästa småbilsköpen!


Kia Rio

Pris: från 145 900 kronor.

Kommentar: Kias nya Rio är en av de stora bilnyheterna i år. Kia briljerar med sju års nybilsgaranti, ett flexibelt och bra utrymme i kupén och en hög säkerhetsnivå. Kia har också pressat ner priset nu under den första lanseringstiden vilket gör snygga Rio till ett riktigt bra vårköp. Kia Rio har riktigt bra köregenskaper och ett stabilt chassi. Ska vi gnälla på något så blir det på 1,2-litersmotorn som är i klenaste laget. Men det finns en 1,4-liters som alternativ och som då också kostar lite mer.

Läs hela vårt test av Kia Rio här.

 

Audi A1 Sportback

Pris: från 170 700 kronor.

Kommentar: Tänk att det är fem år sedan Audi visade sin femdörrarsversion av A1. Modellen har också hunnit med en ansiktslyftning men börjar förstås bli till åren. Ändå vill jag plocka med A1 på småbilslistan eftersom det fortfarande är en bil som står sig bra i konkurrensen. Köregenskaperna är riktigt bra och det här är en bil som med sitt låga instegspris visar hur svårt det är för konkurrenter att plocka marknadsandelar och samtidigt tjäna pengar i Sverige. Och visst är den snygg också? Speciellt som tvåfärgad.

 

Hyundai i20

Pris: från 119 900 kronor

Kommentar: När Hyundai visade upp sin nya i20 inför Car of The Year 2015 saknade den mycket av den nya tekniken som konkurrenterna briljerade med. Här fanns inte någon stor bildskärm och här fanns inte de så populära förarstödsystemen. i20 fick därmed också bara fyra stjärnor av EuroNCAP där just förarstödbetyget var avgörande. I vår har Hyundai paketerat om i20 och erbjuder nu ett instegspris på låga 119 900 kronor, vilket gör i20 till en av landets allra billigaste bilar alla kategorier. Med i20 kommer en lätt och enkel styrning, bra stolar och en bra förarmiljö. Motorn kunde vara vassare men den manuella växellådan är bra och lättarbetad.

Läs hela vårt test av Hyundai i20 här.

 

Opel Corsa

Pris: 129 900 kronor.

Kommentar: Det sägs att det här är bilmodellen som fick General Motors att sälja Opel till Peugeot. Ja – eller snarare att det skulle kosta att utveckla en ny Corsa. Och mycket talar förstås för att nästa generation Corsa blir en Peugeot 208 med Opel-märke. Opel har plockat in många finesser, trots det låga priser och här finns: Opel Eye – en kamera i fronten som bland annat läser trafikskyltar. Filvarningssystem. Avbländning och varning vid eventuell kollision. Backkamera. Parkeringsassistans och döda-vinkelvarnare. Backstartshjälp. Ett slags stadsläge på styrningen som gör bilen mera lättstyrd i låga farter. Uppvärmd ratt. Panoramasoltak. Tyvärr ser Corsa lite mesig ut men det är klart – bilägaren ser den för det mesta från insidan.

Läs hela vårt test av Opel Corsa här.

 

Skoda Fabia

Pris: från 141 500 kronor.

Kommentar: Det är tydligt att Sverige är ett Skoda-land. Först var det rusning till stora Skoda Kodiaq och vår webb-server hackade under trycket efter att vi publicerade uppgifter om nya Skoda Fabia ScoutLine. Men i väntan på en tuff-Fabia får vi hålla till godo med en femdörrars och en Combi. Den senare kostar bara några tusenlappar mer. Fabia kom redan till modellåret 2015 men är kvar på listan tack att det är en praktisk, rymlig och rejäl småbil. Köregenskaperna känns igen från VW-gruppens MQB-bilar med följsam styrning och stabilt chassi. Om vi ska klaga så kunde den vara lite charmigare – men det är kanske precis det vi får med nya ScoutLine.

Läs hela vårt test av kombiversionen av Skoda Fabia här.

 

BMW 118i

Pris: från 211 900 kronor.

Kommentar: BMW har lämnat över småbilssegmentet till syskonet Mini och en 1-serie är väl mer att betrakta som en mellanklassbil i dag – en bil i Golf-storlek. 1-serien fick en ansiktslyftning för att par år sedan och står nu inför de sista åren i livscykeln. Och det är nu – med nya drivlinor och delvis ny design – som det är hög tid att slå till på en 1-serie. BMW imponerar med en mycket fin förarmiljö och bra drivlinor – en 1-serie är verkligen en stor bil vid ratten med en mellanklassbil från utsidan. Vi hoppas att BMW lättar på vinstkraven de sista åren och ger rejäla rabatter inför generationsbytet. Om du har råd så välj fyrhjulsdrift och den åttastegade automatlådan.

 

Honda Jazz

Pris: från 149 900 kronor.

Kommentar: Det är mest snack om CR-V hos Honda-handlarna men sedan Honda gjort om designen så tycker jag att även mellanklassbilen Jazz kan vara värd några minuters intresse. När Honda gjorde om Jazz blev den kortare och högre – men ändå snyggare. Designen gav också ett riktigt rymligt baksäte och inte minst takhöjden är en klar konkurrensfördel. Välj den manuella växellådan framför CVT-lådan och ladda med bra musik under långfärder, ljudisoleringen kunde vara bättre.

Du läser hela vårt test av nya Honda Jazz här.

 

Mazda2

Pris: från 129 900 kronor.

Kommentar: Hos Mazda är det främst de nya suv:arna CX-5 och CX-3 som drar till sig uppmärksamhet. Men missa inte minstingen Mazda2. Och den är förresten inte så liten längre. Mazda har utvecklat en rad nya bensinmotorer som är ett bra alternativ till de etablerade dieselmotorerna. Med finessen i-ELOOP kan en del av energi vid inbromsning återvinnas för att sänka förbrukningen. Mazda2 har också bra köregenskaper och är en liten bil som också fungerar bra på motorväg och i högre farter. Designen är förbättrad då Mazda lämnat de runda formerna för rakare linjer – det tackar vi för.

Du läser hela vårt test av Mazda2 här.

 

Peugeot 208

Pris: från 114 900 kronor.

Kommentar: Efter succén med 308 snyggades lillasyskonet 208 till. 208 försågs också med en rad nya och snålare motorer och då – sommaren 2015 – ansågs CO2-värden på 95-105 gram vara väldigt lågt. I dag skulle det generera en straffskatt enligt regeringens allra senaste fordonsskatteförslag. Vi gillade ändå den lilla 1,2-litersbensinaren och ansåg vid testkörningen att de häftigare motorerna inte var direkt nödvändiga i den här småbilen. 208 lider också lite av äldre Peugeot-problem som högt kupéljud och odistinkt växellåda. Men prislappen – titta på prislappen. Den står sig bra även våren 2017.

Du läser hela vårt test av ansiktslyfta Peugeot 208 här.

 

Renault Clio

Pris: från 129 900 kronor.

Kommentar: Det här är en klassiker och en riktig storsäljare i småbilsklassen. Och trots att bilen presenterades i sin nuvarande form redan 2012 måste den förstås vara med på den här listan. Clio fick också en ansiktslyftning så sent som förra året. Vi testkörde den då nya trecylindriga bensinmotorn och insåg att för att trivas med en liten motor behövs tålamod och ett lugnt körsätt. Vid ansiktslyftningen trimmades också flera av motoralternativen och lamporna – som vi kritiserade redan 2012 – byttes ut. Clio var tidigt ute med en stor bildskärm mitt på instrumentpanelen.

 

Nissan Micra

Pris: säljstart maj 2017.

Kommentar: Nissan har haft en rekordlång lanseringsperiod av sin nya småbil Micra. Redan i höstas testkörde vi bilen i Danmark och redan förra året fanns Micra till salu på fler än fem marknader i Europa. Nissan hade målsättningen att ta titeln Car of The Year 2017 och pressade in bilen i förra årets startfält. Först i maj i år har Micra säljstart i Sverige men när den väl kommer blir den en vass konkurrent i småbilsklassen. Allt har blivit bättre jämfört med den gamla bilen – som Nissan tyvärr fortfarande säljer i Sverige. Köregenskaperna, tekniken, designen och kvaliteten har nått riktigt höga nivåer. Lite senare i år får Micra konkurrens av nya Ford Fiesta, en ny VW Pol och en ny Seat Ibiza. Men när vi kliver in i sommaren är Nissan landets fräschaste småbil.

Du läser hela vårt test av Nissan Micra här.

 

 KLIPP I BILHALLEN

Det finns en hel del bilar som verkligen borde sälja bättre. Lite bortglömda bilar som du som bilköpare ska titta lite närmare på.

Fler av dem kan du hitta till extra bra pris.

 

Volvo S60 Classic

Pris: från 229 900 kronor.

Kommentar: Nya V90 säljer riktigt bra och Volvos utförsäljning av suven XC60 Classic i vinter har sett till att den modellen är Sveriges tredje mest sålda nybil. Men det finns fler godbitar hos Volvo-handlarna. Det är dags för en helt ny 60-serie och Volvo har Classic-stämplat flera av sina 60-bilar. Jag har hittat Volvo S60 T3 som Volvo säljer ut med ett frånpris på strax över 200 000 kronor. Visst, det är varken kombi eller suv eller fyrhjulsdrift. Men det är en riktigt bra bil till ett väldigt bra pris.

Pluspaketet kostar bara 10 000 kronor och då inkluderas framför allt komfortstolar och elektriskt infällbara ytterbackspeglar.

Läs vårt test av Volvo S60 Cross Country här.

 

Skoda Rapid Spaceback

Pris: från 155 900 kronor

Kommentar: Skodas succé med nya suven Kodiaq har ännu inte slagit igenom i försäljningsstatistiken. När den väl gör det kommer Skodas marknadsandel att rusa och lägg sen på en ny Octavia-version och en ny Fabia så är det redan givet att Skoda kommer att göra ett bra 2017 i Sverige. Men det här ska handla om den kanske allra mest bortglömda bilen i Sverige – Skoda Rapid Sportback. Skoda har låtit Octavia växa i storlek och därmed har Rapid fått fylla tomrummet nedåt till Fabia. Man kan med gott samvete säga att Rapid i dag är vad Octavia var förr.

Skoda har ett fördelaktigt frånpris på kombiliknanden Sportback och dessutom just nu rea på flera tillbehörspaket. Eller vad sägs om mediapaketet för 3 600 kronor? Vill du privatleasa en Rapid Sportback TSI 110 stannar månadskostnaden på från 2 195 kronor per månad.

Läs vårt test av Skoda Rapid Spaceback här.

 

Toyota Verso Intense

Pris: från 209 900 kronor

Kommentar: Toyota har fått en flygande start på försäljningen i Sverige 2017 och det handlar mycket om den nya suven C-HR. Toyota pratar också väldigt gärna om sitt breda hybridprogram och under våren kommer den nya laddhybridversionen av populära Prius. Men jag har fastnat för den sjusitsiga familjebilen Verso. Det är inte så lätt att hitta rymliga sjusitsiga bilar för strax över 200 000 kronor och med Intense-paketet får du med en fräck färg, 17-tumsfälgar och lite annat godis. Redan på Active-nivån finns de populära borden i förarstolarnas rygg, Toyota Touch och backkamera. Lägger du till måttliga 8 000 kronor så får du Toyotas komfortpaket. Vill du privatleasa din Verso så kostar det från 2 795 kronor. Alla erbjudanden gäller med manuell växellåda.

Läs hela vårt test av Toyota Verso här.

 

BMW i3 REX

Pris: från 417 800 kronor

Kommentar: Minns ni lilla BMW i3? Den lilla fräcka elbilen som BMW visade på bilsalongen i Frankfurt 2013 inför modellåret 2014 och som placerade sig högt i Car of The Year 2014. I den första versionen var räckvidden begränsad och jag minns själv en ganska så ångestfylld resa från Arlanda en sen kväll där kraften i batteriet sjönk snabbt. Men förra året visade BMW en uppdaterad version med mer kraft i batteriet. Räckvidden ökade till 30 mil enligt NEDC. Dessutom finns en så kallad räckviddsförlängare – en liten tvåcylindrig bensinmotor som driver en generator som i sin tur laddar batteriet. Nu förekommer det flera olika mätmetoder men enligt den svenska importören är räckvidden 20 mil för BMW i3 94 Ah och med räckviddsförlängaren hela 33 mil.

BMW i3 är fortfarande en lite för dyr bil men vill du verkligen känna på hur det är att köra elbil så är det här ett vettigt alternativ som du verkligen kommer att köra mycket på el. Räknar du in kostnaden på 1,5-2 kronor per mil så går det rätt snabbt att börja hämta hem nybilspriset. Tyvärr har BMW ett väldigt högt privatleasingpris vilket tyder på vissa frågetecken för andrahandsvärdet.

 

BMW 2-serie

Pris: från 269 900 kronor

Kommentar: Under vintern och den tidiga våren har mycket hos BMW handlat om den nya 5-serien. Och det är så klart en riktigt viktig pjäs i BMW:s modellprogram och en viktig modell i Sverige. Vi har också sett väldigt fina erbjudande på den utgående modellen jämte bra lanseringspriser på den nya i sedan-utförande. Men det finns fler bilar som är värda att nämnas hos BMW. Som till exempel familjebilen BMW 2-serie Grand Tourer. Frånpriset gäller för 218i och med tanke på att BMW verkligen kan bygga trevliga motorer och växellådor är det ingen chansning vad gäller spisen under huven.

Grand Tourer erbjuder precis som Toyota Verso – också på den här listan – sju sittplatser och även om den tredje stolsraden är lite inklämd längst bak så går att sitta där. Och med stolarna nedfällda blir det här en rymlig femsitsare.

Frånpriset gäller en välutrustad Advantage-version där privatleasingpriset är 3 954 kronor.

Läs hela vårt test av BMW 2-serie Grand Tourer här.

 

Citroën C3

Pris: från 127 900 kronor

Kommentar: Citroën är inte så stora på den svenska bilmarknaden och för de små är det tufft. De kan visa upp den ena fräcka nyheten efter den andra utan att det blir så mycket som en krusning på ytan. Men det räcker att gå in på www.citroen.se för att förstå att nya C3 inte är någon vanlig bil. Hela bilen och därmed hela presentationen och marknadsföringen är något helt annat än vad vi sett från bilbranschen tidigare. Ja, det närmaste jag kan komma att tänka på är de första lanseringarna av Mini, Fiat 500 och Smart. Och Citroën hoppas förstås att roliga C3 ska ge samma avtryck hos bilköparna som de här tre ikonerna. Men låter er inte förföras eller luras av den glättiga ytan. Citroën C3 är också en trevlig bil att köra – om du kör den på rätt sätt. Citroën C3 har sina begränsningar men det är en väldigt avskalad och enkel bil som jag verkligen gillar och som jag råder er att provköra om ni är det minsta intresserade av att äga en lite annorlunda bil.

Och om du inte vågar dig på ett köp erbjuder Citroën privatleasing av C3 från 1 890 kronor.

Läs hela vårt test av nya Citroën C3 här.

Lämna ett svar