När jag växte upp och tog körkort som snackade alla om hur snabbt det gick på tyska motorvägar. Och när jag själv började köra utomlands – då mest med motorcykel – kunde jag själv se och känna hur snabbt det gick i ytterfilen. Det blåste bara till när det dundrade förbi en stor BMW, Mercedes eller Audi. Jag minns att jag tittade mer bakåt än framåt.
I går var jag ute på Autobahn i en stor fet Cadillac och nådde uppåt 200 km/tim på någon sträcka. Ändå blev jag omkörd. Och ändå kändes det aldrig lika osäkert som det kan göra på svenska motorvägar.
Visst, det är ofta tre rejäla filer och en vägren på det. Och visst håller sig lastbilar och husvagnar oftast allra längst till höger. Men det finns också en annan disciplin och även en annan hänsyn. Det hände att det svängde ut en skåpbil i snabbfilen men BMW:arna, Audisarna och Mercorna bromsade lugnt in och väntade.
När jag häromveckan skrev om den galna regeln om att vi ska plocka av dubbdäcken redan den 15 april fick jag många mejl från er läsare. Samma sak när vi avslöjade Folksams nya forskningsrapport som sa att det är farligare med fyrhjulsdrift på snö och is. Många som hörde av sig påpekade att det alltid är förarens ansvar, att det är för många som inte kan köra bil eller som tror att det bara är att gasa för att det sitter dubbdäck på bilen, eller för att den är fyrhjulsdriven.
Brevskrivarna menade helt korrekt att vi är alldeles för dåliga på att anpassa farten. Det visar också undersökningen om hur vi klarar att hålla hastighetsgränserna. Vi kör för fort där det är som viktigast att sköta sig – på de långsamma vägarna. Men vi är bättre på de vägar där det faktiskt inte alltid betyder så mycket att köra ett par km/tim snabbare, på de snabbaste vägarna.
Vi kör helt enkelt lika fort överallt, oavsett väglag, däck, hastighetsbegränsning och förhållande.
Det är såklart alldeles för dåligt.
Och ska vi ens ha en minsta möjlighet att sänka olyckstalen ytterligare och komma i närheten av Nollvisionen så behöver vi vässa förarkunskaperna ute på vägarna. Vi har många förare där ute som inte har en aning om hur en modern bil ska köras och vad bilen gör eller inte gör i en svår situation. Och vi har alldeles för många som inte har en aning om däckens betydelse.
Att vi dessutom läser att barn och ungdomar slutat att cykla i trafiken betyder det att framtidens bilförare har ännu mindre kunskap och förståelse om hur trafiken fungerar i praktiken.
Om vi nu ska införa allmän värnplikt så är det lika bra att fylla på med allmän trafikutbildning i skolan och allmän fortbildning för alla som har körkort.