Husbilslivet passar allt fler

Redan när vi hämtar husbilen hos Forsbergs Fritidscenter i Hyssna får jag klart för mig att husbilsboomen i år till stor del beror på två saker:

1) Många vill byta sina äldre bilar mot modernare. Utvecklingen har gått snabbt de senaste åren med klart bättre drivlinor, bättre planlösningar och en hel del fina och användbara finesser.

2) Om det tidigare var unga pensionärer som köpte husbil så är det i dag allt fler födda på 1960-talet som väljer att investera dryga miljonen i en husbil.

Och kanske är det ännu fler som behöver snegla på husbilen. Till exempel tonårsföräldrar. För i husbilen är det flera saker som svetsar samma familjen. Vi lever till exempel mer eller mindre efter samma schema. Vi äter och sover samtidigt. Vi hinner prata mycket och ofta och alla ser att det inte går att smita undan tråkiga uppgifter som att städa och plocka undan.

Visst hinner vi med minst ett rejält familjebråk – redan första stoppet – men å andra sidan måste vi lösa det snabbt eftersom vi bor på en sån liten yta. 

LÄS MER: Vi testar drömbilen från Bürstner 

Det blir också väldigt tydligt när någon inte är klar i tid eftersom de andra tre behöver stå utanför och vänta. Och när myggen kommer precis när vi dukat upp skaldjursfesten behöver vi samarbeta för att få in allt i husbilen väldigt snabbt.

Första natten valde vi en ställplats vid hamnen i Lysekil med promenad till finkrog. Allt fler väljer ställplatserna som också blir fler och bättre. Jämfört med campinglivet så kommer du ofta närmare städerna eller naturen på en ställplats. 

Men det blir också tre nätter på behagliga Stockens camping på Orust. Här lever vi ett lugnt campingliv med nära till toaletter, dusch, kajak- och cykeluthyrning. 

När testdagarna är över får familjen – som i vanliga fall håller till i en sommarstuga på Österlen – lite motvilligt lämna tillbaka husbilen. Jag hade gärna fortsatt någon vecka till.

LÄS MER: Här är populäraste husbilen på Blocket 

När vi sammanfattar resan är vi ändå överens om att den som ska börja ett husbilsliv behöver analysera sitt behov. Det finns många små detaljer som avgör hur du trivs i bilen – både att bo i den och köra den. 

Vi valde att inte laga så mycket egen mat och att mest använda campingens duschar och toaletter medan andra kanske vill fricampa mer och har större behov av kök och toalett i bilen. 

Vi valde att inte köra jättelånga sträckor och inte köra på trånga stadsgator – därför var det inga problem att ha en relativt stor bil.

Vi kom till slut på fördelen med ett skoskåp utomhus men hade å andra sidan hela tiden bra väder vilket gjorde hela tillvaron lättare.

Är du van att bo i en sommarstuga kan minitiatyrlivet i en husbil vara påfrestande. Men å andra sidan går det att leva enkelt och smått nu när barnen också uppskattar en timmes eftermiddagsvila med en bok eller en telefon.

Ute på vägarna blir det fler och fler husbilar och på campingen är det nästan lika många husbilar som husvagnar. Det är också fler och fler som väljer att campa istället för att bo på hotell. Den gamla sanningen att barnfamiljerna bor i husvagn och pensionärerna i husbil är också på väg att suddas ut. Nu väljer fler det som passar dem bäst för stunden – bil eller vagn. 

Och så enas vi om att vi är olika. 14-åringen vill gärna åka husbil igen men då ska det vara ännu större och ännu lyxigare.

Min fru är mer inne på att testa en liten plåtis – en ombyggd van där du har minimal plats.

Jag tycker att 7,5 meter Bürstner är en lagom kompromiss.

Lämna ett svar