Enligt källor till nyhetsbyrån har tyska myndigheter och bilindustrin kommit överens om en plan för att minska utsläppen.
Syftet är också att undvika det dieselförbud som hänger över de tyska städerna. I förra veckan meddelade en regional domstol i bilstaden Stuttgart att ett förbud mot dieselmotorer i innerstaden är ett måste.
Överenskommelsen med regeringen om att uppdatera mjukvaran på två miljoner bilar ses som ett försök till att undvika dieselförbudet, skriver Reuters.
LÄS MER: Audi ska spara 100 miljarder – för att finansiera elbilar
Planen kostar 300 miljoner euro
Uppdateringen av två miljoner bilar kommer att kosta cirka 300 miljoner euro, enligt en regeringskälla. Dessutom kräver regeringen att biltillverkarna själva ska finansiera projekt för att uppmuntra sina kunder att köpa mer miljövänliga bilar.
Det tyska miljödepartementet anser att planen bara är ett första steg mot att drastiskt minska kväveoxidutsläppen.
Alternativet, att tyska biltillverkare tvingades göra stora förändringar på sina motorer, hade varit mer effektiv i ett miljöperspektiv, men samtidigt betydligt mer kostamt för bilindustrin, skriver Reuters.
Under tisdagen träffas ministrar och toppchefer för ett möte i Berlin där lösningar för att rädda den tyska bilindustrin ska diskuteras.